Skip to main content

Traumahealing jaartraining

Start Data

20 maart 2024 

Kosten

Investering: €2250,-

"Trauma is niet wat ons overkomt, maar wat we van binnen vasthouden door de afwezigheid van een empathische getuige."  Peter A. Levine

Traumahealing jaartraining - een jaartraject voor mensen die innerlijke pijn willen helen en anderen willen ondersteunen in hun pad naar heling.

In onze huidige samenleving is steeds meer aandacht voor het begrip Trauma, wat staat voor een ingrijpende gebeurtenis in ons leven (verkeersongeluk, geweld e.a) Mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt kunnen vaak niet goed terugkeren naar het leven wat er voor het trauma was. De klachten die dan ontstaan zijn o.a: stress, burn-out, verslavingsgevoeligheid, slaapproblemen. Deze problemen zorgen ervoor dan mensen ervaren alsof hun leven ontwricht wordt, en er geen hoop meer is voor een positieve toekomst op verschillende gebieden.

Naast deze vorm van trauma is er ook sprake van oude pijn of/en ontwikkelingstrauma. Mensen ervaren hier last van in allerlei gradaties en vormen.

Veel mensen ervaren last van oude pijn of  dieper gelegen trauma. We vinden het belangrijk dat er meer aandact komt voor het belang van verwerking van deze oude pijn en trauma. Het is belangrijk om goed te kunnen functioneren en stevig in je schoenen te staan in deze wereld. Dit heeft zelfvertrouwen en contact met je innerlijke kern nodig.

Inner Life Opleidingen biedt nu een 10-daagse cursus aan waarin je wordt opgeleid tot Traumahealing Begeleider. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die hun bestaande praktijk willen uitbreiden met veel tools om te werken met deze oude pijn en trauma en bedoeld voor mensen die in een langer traject aandacht willen besteden aan de verwerking van hun eigen ervaringen.

Als Traumabegeleider ben je in staat om er werkelijk te zijn voor cliënten met trauma, je hebt geleerd om te luisteren naar de verhalen die cliënten vertellen. Als begeleider kan je hieruit herkennen welke trauma pijn er is en je bent in staat als begeleider om vakkundig te werken met traumahealing zodat de cliënt in staat is om het trauma achter zich te laten en weer verder kunnen met hun oorspronkelijke leven!

In deze cursus leer je hoe belangrijk het is om een veilige setting te creëren zodat de cliënt de traumatische ervaring kan delen, zodat je als begeleider daarna de juiste stappen kan zetten die leiden tot healing van de traumawond. In de cursus leer je hoe je vanuit verbinding een zorgvuldig contact kan maken met de cliënt, die ook bijdragen aan het healing-proces.

 

Wat ga je krijgen in deze jaartraining?

Traumabegeleiding is geen snelle oplossing voor mensen die te maken hebben gehad met trauma. Het is een proces dat tijd, geduld en zorgvuldigheid vereist van zowel de trauma coach als de cliënt. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het werk van een traumabegeleider:

 1. Informeren en educatie: traumabegeleiders verstrekken informatie aan hun cliënten over trauma, de effecten ervan op het lichaam en de geest, en mogelijke herstelmethoden. Ze kunnen cliënten helpen begrijpen hoe trauma hun leven beïnvloedt en hoe ze ermee kunnen omgaan.

 2. Luisteren en empathie tonen: Een essentieel onderdeel van traumabegeleiding is het bieden van een luisterend oor aan de cliënt. Ze creëren een veilige en ondersteunende omgeving waarin cliënten vrijuit kunnen praten over hun ervaringen en emoties. Ze tonen empathie en begrip voor de pijn en moeilijkheden van de cliënt.

 3. Begeleiding en herstel: traumabegeleiders begeleiden cliënten bij het herstellen van hun wonden en het opbouwen van veerkracht. Ze helpen cliënten bij het ontwikkelen van copingmechanismen en vaardigheden om met trauma om te gaan. Dit kan onder meer het verkennen van verschillende therapieën, technieken en hulpmiddelen omvatten die het herstelproces kunnen ondersteunen.

 4. Het creëren van een veilige omgeving: traumabegeleiders begrijpen het belang van het creëren van een veilige en vertrouwelijke omgeving voor hun cliënten. Ze bewaken de grenzen en zorgen ervoor dat de cliënt zich op zijn gemak voelt om open en eerlijk te zijn. Dit helpt de cliënt om zich kwetsbaar op te stellen en de nodige stappen te zetten naar herstel.

 5. Het aanmoedigen van zelfreflectie en actie: traumabegeleiders moedigen cliënten aan om zelfreflectie te doen en na te denken over hun huidige situatie en toekomstige doelen. Ze helpen cliënten om bewuste keuzes te maken en acties te ondernemen die bijdragen aan hun herstel en welzijn.

Het werk van een traumabegeleider is holistisch en persoonlijk. Elke cliënt heeft unieke behoeften en de traumabegeleider past zijn benadering aan op basis van die behoeften. Het doel is om cliënten te begeleiden naar een leven voorbij de pijn van het trauma, waar ze weer in contact kunnen komen met hun oorspronkelijke zelf en een gezonde en veerkrachtige toekomst kunnen opbouwen.

Wat leer je allemaal tijdens dit jaartraject van 10 dagen:

De onderwerpen in deze lijst komen op allerlei wijze aan bod tijdens de thema lesdagen. Je ontvangt een map bij aanvang van de cursus en een deel-syllabus bij aanvang van elke thema dag. Alle boeken van de lijst zijn steeds aanwezig tijdens de lesdagen maar je kunt ze ook zelf aanschaffen.

 

 • Wat is trauma: de basiskennis over trauma
 • De Polyvagaal theorie: de theorie van dr Porges over het zenuwstelsel en de reacties op trauma (vechten, vluchten of bevriezen)
 • Trauma en het brein
 • Inner Grounding en trauma: door te gronden kan trauma losgelaten worden
 • Hechting en hechtingsproblematiek: veilige hechting versus onveilige hechting.
 • Trauma en het innerlijke kind: ons innerlijk kind is rechtstreeks verbonden met trauma wat we opliepen in onze jeugd.
 • Geboortetrauma herkennen en mee werken met de cliënt.
 • Schaamte en schuld: schaamte over een traumatische ervaring kan ertoe leiden dat de cliënt zich schuldig voelt, hoe kan je dit herkennen en hoe kan dit met de cliënt verwerken naar een ander beeld.
 • Trauma en schaduwwerk: onze donkere kant kan ervoor zorgen dat we onnodig trauma in stand houden. Daarom is het belangrijk als begeleider om te kunnen werken met de schaduwzijde van de cliënt.
 • Leren werken met overdracht & tegenoverdracht
 • Wat is de innerlijke criticus en hoe kan die trauma in stand houden?
 • Verslavingsproblematiek als overlevingsmechanisme: leer als begeleider verslavingen te herkennen en leer hoe je kan werken met de cliënt om deze processen om te keren.
 • Familieopstellingen: hoe het familie-systeem een rol speelt bij trauma, leer als begeleider te werken met opstellingen.
 • Lichaamsgericht begeleiden van de cliënt:

 

De cursus tot traumahealing begeleider bestaat uit 10 lesdagen waarin alle thema’s aan bod komen. Daarnaast krijg je twee mentor gesprekken van 45 minuten. Als je behoefte hebt aan begeleidende sessies met een bepaald thema dan is dat optioneel. Deze cursus is een KTNO erkende vakopleiding.

De lesdagen vinden plaats op onze werkruimte in het Vitaalplein, een nieuw mooi gebouw op het terrein van de Isabella Kazerne. De lesdagen zijn altijd van 10.00 tot 17.00 en koffie en thee en drankjes zijn aanwezig.

Er is plek voor 20 deelnemers waarvan per lesdag 4 inschrijvingen mogelijk zijn voor mensen die al therapeut zijn en bijscholing of stage zoeken. Neem hiervoor contact op met ons.

Let op! als je je nu aanmeld via ons aanmeldformulier, ontvang je 245,- euro early bird korting!

Boekenlijst:

Wij raden je aan om de volgende boeken aan te schaffen voor deze cursus:

 • Traumasporen – Bessel van der Kolk
 • De tijger ontwaakt – Peter A. Levine
 • De stem van je lichaam – Peter A. Levine
 • Polyvagaal theorie – Deb Dana
 • De Innerlijke criticus - Hal en Sidra Stone
 • Profiel van de therapeut - Jos Olgers
 • Liefde in wonderland - Riekje Boswijk-Hummel
 • Introductiewebinar 28 januari 2024 om 10:00 uur Traumahealing begeleider

  • Lesdag 0 INTRO:  Het innerlijk kind 20 maart 2024 - Introductiedag
  • Lesdag 1: Trauma en hechting 24 april 2024
  • Lesdag 2: Trauma; Schaamte en schuld 22 mei 2024 
  • Lesdag 3: Trauma healing bij seksueel misbruik 19 juni 2024
  • Lesdag 4: Trauma healing emotioneel, fysiek geweld; pesten 11 september 2024  
  • Lesdag 5: Geef je grens aan! Je autonomie als mens 2 oktober 2024
  • Lesdag 6: Trauma en schaduwwerk; De innerlijke saboteur 30 oktober 2024
  • Lesdag 7: Trauma; veilige aanraking en consent 27 november
  • Lesdag 8: Eerste hulp bij Trauma; tools voor regulatie 18 december 2024
  • Lesdag 9: Het authentieke kind; in contact staan met je innerlijke kern. 8 januari 2025
  • Lesdag 10: Trauma van het Innerlijk Kind en verslavingen 22 januari 2025
  • Lesdag 11: Extra Dag waarbij we onderwerpen verder onderzoeken die al geweest zijn en verbinden met elkaar. 12 februari 2025

De 10-daagse cursus Traumahealing begeleider wordt gegeven door Jacqueline Snelder , gastdocenten en assistenten.Aanmelden Traumahealing Begeleider

Traumahealing begeleider

Traumahealing begeleider

Cursus informatie

Startdatum 20-03-2024
Einddatum 28-02-2025
Sluitingsdatum 01-12-2025
Max. deelnemers Onbeperkt
Locatie Vitaalplein, Isabella Kazerne

Prijs Informatie

Ticket Type Prijs
Traumahealing begeleider €2.250,00