Waarom de Ander “Nooit Goed Genoeg” Lijkt
Negatieve gedachten over je partner ontstaan vaak niet omdat de ander echt tekortschiet, maar door innerlijke processen zoals:
Onverwerkte ervaringen uit het verleden: Als je als kind het gevoel had dat je niet gezien of gehoord werd, kun je dit onbewust projecteren op je partner. Het innerlijk kind zoekt constant bevestiging.
Angst voor afwijzing: Je kritische gedachten kunnen een verdedigingsmechanisme zijn. Als je partner nooit "goed genoeg" is, hoef jij je ook niet volledig kwetsbaar op te stellen.
Onrealistische verwachtingen: Soms verwachten we van een partner dat ze al onze behoeftes vervullen. Wanneer dat niet gebeurt, ontstaat teleurstelling, zelfs als die verwachting onrealistisch is.
Gebrek aan zelfacceptatie: Wat je moeilijk vindt om in jezelf te accepteren, zie je vaak scherp in de ander. Dit kan leiden tot onbewuste projectie.
Vanuit het Innerlijk Kind naar de Volwassene
Als je de wereld — en je partner — bekijkt door de ogen van je innerlijk kind, zie je alles door een filter van oude pijn en gemis. Het kind-deel in jou wil zorg, aandacht en veiligheid. Maar als het volwassen deel niet sterk genoeg is, blijf je vanuit dat kind-deel reageren:
Je voelt je gekwetst door kleine dingen.
Je zoekt naar tekorten in de ander om te verklaren waarom jij je niet gelukkig voelt.
Je verlangt onvoorwaardelijke liefde, maar biedt die zelf niet.
De weg vooruit? Het versterken van je volwassen zelf, zodat je vanuit een evenwichtig perspectief kunt kijken naar jezelf, je gevoelens, en je relatie.
Stap voor Stap naar Verbinding
Om je innerlijk kind te kalmeren en negatieve gedachten over je partner te verminderen, kun je deze stappen volgen:
1. Herken je eigen patronen
Neem even afstand en vraag jezelf af: Komt deze gedachte echt door wat mijn partner doet, of voel ik iets ouds in mezelf?
Reflecteer: Welke gevoelens spelen een rol? Eenzaamheid, angst, onzekerheid? Vaak zijn dit signalen van het innerlijk kind.
2. Versterk je volwassen zelf
Grond jezelf: Ga met beide voeten stevig op de grond staan en voel je ademhaling. Dit helpt je om in het hier-en-nu te blijven, in plaats van te reageren vanuit oude patronen.
Praat tegen je innerlijk kind: Stel jezelf gerust. Zeg bijvoorbeeld: Ik zie dat je bang bent dat je niet genoeg krijgt, maar ik ben hier nu om voor je te zorgen.
3. Onderzoek je verwachtingen
Vraag jezelf af: Zijn mijn verwachtingen realistisch? Verwacht ik dat mijn partner al mijn behoeften invult?
Schrijf op wat je wél waardeert aan je partner. Dit helpt om je blik te verbreden en de focus te verschuiven.
4. Laat emoties toe in het lichaam
Vaak zijn negatieve gedachten een manier om emoties niet te voelen. Laat jezelf daarom met mildheid in je lichaam zakken en voel wat er speelt. Bijvoorbeeld:
Leg je hand op je hart en adem rustig in.
Als er angst of verdriet opkomt, benoem het zachtjes: Dit is verdriet, en dat mag er zijn.
5. Ga in gesprek met je partner
Vanuit je volwassen zelf kun je een liefdevol gesprek voeren. Bijvoorbeeld:
"Ik merk dat ik soms streng denk over wat jij doet. Dat komt niet door jou, maar door iets wat ik in mezelf voel. Ik wil je laten weten dat ik dit probeer te begrijpen."
De Ander is Goed Genoeg
Twijfels en kritische gedachten zijn vaak een spiegel van wat in ons leeft. Wanneer je leert je eigen binnenwereld te begrijpen en te accepteren, verschuift je perspectief. Je ziet je partner dan niet langer door de ogen van je innerlijk kind, maar als volwassene: iemand die ook imperfect is, maar goed genoeg.
Laat 2025 het jaar zijn waarin je dieper in verbinding komt, met jezelf én de ander zonder deze valkuil.
En wist je dat samen koken, samen gezond eten de relatie in heel grote mate bevordert? Eten delen, samen maken is enorm liefdevol en voedt je hele ZIJN!
Ayurvedische tip voor relaties:
Drink elke avond samen een kopje warme, kalmerende kruidenmelk met ashwagandha of saffraan. Dit helpt niet alleen om te ontspannen, maar bevordert ook de verbinding tussen jullie.
Wat je innerlijk kind ook zoekt, de volwassen zelf kan het geven en we kunnen dit elkaar als volwassenen geven. En met die kracht kun je ware liefde ervaren.
- Jacqueline Snelder 2024