Echte intimiteit is totale eerlijkheid

Echte intimiteit, ontwaken voor de intimiteit van elk moment is niet mogelijk zonder eerlijkheid.

In Tantra, een oude filosofie uit India, is de ontdekking dat je niets te verliezen of te verdedigen hebt datgene wat je echt zal doen ontspannen. De persoon is namelijk niet iets wat intrinsiek slecht of schuldig of boos of verdrietig IS. De persoon is een verzameling van al jou gedachten , beperkende gedachten over iets wat we dan vervolgens hokje piet of Truus noemen. Tegelijk lijkt het zo eng om uit dat hokje te gaan stappen. Helemaal te weten dat je niets te verliezen hebt is de laatste stap en tegelijk ook de eerste stap.

Want ...als je dat weet, dat er werkelijk niets te verliezen of te verdedigen valt, kun je beginnen met eerlijk zijn.

Zal ik dan niemand kwetsen? Als ik alsmaar de waarheid zeg?

Jawel hoor, een ander zal zich gekwetst kunnen voelen met wat je zegt, over de waarheid die je uit.
De persoon in jou zegt dan weer: Ik wil nooit iemand kwetsen. dat juist is de grote valserik in het spel van eerlijkheid.
De grote truc is juist...durf de ander te raken! Laat de eerlijkheid jou en je lief zo raken dat je openbarst, voorbij de laagjes van de persoon. 

Trucs om helemaal eerlijk te zijn:

Own it!

De volgende truc is...je eerlijkheid niet te gebruiken als aanval of verdediging maar om dat wat je vanuit je kern deelt helemaal toe te eigenen. Own it...is een bekende Engelse uitdrukking hiervoor.

Zo blijf je delen vanuit je kern en wordt eerlijk zijn niet een slim verpakt verwijt. Bijvoorbeeld: “ Ik zal eerlijk zijn met je maar de laaste tijd doe je je werk niet goed! “ . Dit is de kritische verwijtende persoon aan het woord. En dat heeft niets te maken met radicale eerlijkheid.

Eerlijk zou kunnen zijn: “Ik voel me boos worden als ik zie dat het werk niet af is. Ik kan er eigenlijk niet tegen als het werk niet af is, ik erger me dan wekenlang in mijzelf en zeg er niets over. Ondertussen hebben we geen goed contact met elkaar en dat mis ik.”

Je eerlijk zijn, werkt dan als een opening naar de ander. Of het werk zus of zo af moet laten we nog in het midden maar de mogelijkheid om duidelijke afspraken te maken over praktische zaken wordt door deze openheid vele malen groter.

Je vergroot de intimiteit met de ander door eerlijk te zijn over jezelf.

Open je helemaal

De derde truc die je bij radicaal eerlijk zijn moet toepassen is bij hen blijven voorbij de pijn en open naar jezelf.
Je dropt je eerlijke mededeling niet om vervolgens weer weg te lopen maar je gaat elk contact met de ander aan. Je geeft ruimte voor gekwetstheid of beledigd zijn van de ander.

Als de ander dichtklapt van jou eerlijkheid stap je nog steeds niet in dubbel verwijt “ Nu ik eindelijk eerlijk ben luister je niet naar me”
Je accepteert en je blijft. Jou eerlijk zijn was immers niet bedoeld om je gram te halen maar om jezelf te openen naar ten eerste jezelf. Blijf open.

En het allermoeilijkste: als de ander jou eerlijkheid niet wil horen en echt dichtklapt blijf je bij: Own it. Open je diep naar binnen naar je eigen hart.
De ander zijn of haar reactie is niet verantwoordelijk voor jou wel of niet open zijn.

Wees niet stiekem over eerlijk zijn

De grap is, dit kan ook helemaal niet. Er is geen ik en jij , geen 2 mensen die het oneens zijn met elkaar. Eerlijkheid laat je dit zien. Zodra je eerlijk bent met jezelf naar elk contact zul je heel snel zien en voelen dat er niets is wat tussen jou en de ander in kan staan. Een andere mening doet er niet meer toe. Wat er toe doet is de diepe gevoelde intimiteit die er tussen jullie ontstaat. Deze intimiteit die de werkelijke eerlijkheid is , is altijd 1. Altijd intiem met het nu. Nog veel meer dan dat. Je bent altijd intimiteit in het nu en was nooit afgescheiden.

Niets te verdedigen en niets te verliezen.

Jacqueline Ananya Snelder